Hrvatski Kinološki Savez - Ilica 61, 10000 Zagreb; tel: +385 (0)1 48 46 124; +385 (0)1 48 46 125; +385 (0)1 48 46 126; fax: +385 (0)1 48 15 356; e-mail: hks@hks.hr


Hrvatski Kinološki Savez - Ilica 61, 10000 Zagreb; tel: +385 (0)1 48 46 124; +385 (0)1 48 46 125; +385 (0)1 48 46 126; fax: +385 (0)1 48 15 356; e-mail: hks@hks.hr
 

 


Dalmatinski pas je pasmina koja je pravi dragulj u kinološkom svijetu. To je vidljivo u svim njegovim odličnim osobinama: ljepota ukupnog izgleda, elegancija u kretanju, sklad tjelesnih proporcija, plemenito držanje i ponašanje, poletnost koraka i brzina. Živahnog temperamenta, stabilnog i dobroćudnog karaktera, inteligentnog izraza, lako ih je dresirati budući da su sposobni prilagoditi se raznim uvjetima. Odanost gospodaru...da spomenemo samo neke od njegovih osobina. U prošlosti bili su koncentrirani u Dalmaciji i proširili su se po svijetu zahvaljujući brodovima koji su isplovljavali iz Dubrovnika, čija je flota trgovačkih brodova u to vrijeme bila jedna od najjačih u svijetu - tako su se dalmatinski psi udomaćili u mnogim zemljama. Atraktivna vanjština zahvaljujući bijeloj pozadini s crnim ili smeđim pjegama raspršenima po cijelom tijelu podsjeća izgledom na dalmatinske stijene. Budući da su podesni kako za djecu, tako i za odrasle i starije ljude, omiljeni su u gotovo svim zemljama u svijetu.

KRATAK POVIJESNI PREGLED:

Podrjetlo je sve do danas nejasno i samo na pretpostavkama zasnovano. Najraniji konkretni nagovještaji potjeću sa slika talijanskih slikara 16. stoljeća. Slike na grobovima starih egipatskih faraona, koje odgovaraju kopijama na portretima iz srednjeg vijeka, daju naslutiti da je dalmatinac star nekoliko tisuća godina. Iz ovih predanja može se izvesti ozbiljan zaključak, da se dalmatinčevo porijeklo nalazi u prostoru Sredozemlja. U djelu, što ga je 1792. godine objavio Thomas Bewick, nalazi se dalmatinčev opis i njegov crtež. Bewick ga obilježava kao "The Dalmatian or Coach dog". Prvi standard sastavio je godine 1882. Englez po imenu Vero Shaw. Ovaj je standard bio godine 1890. prihvaćen kao službeni standard.

porijeklo Dalmacija, Republika Hrvatska
Datum objavljivanja važećeg standarda 14.04.1999.
UPOTREBA Pas za pratnju, obiteljski pas. Prikladan za dresuru psa pratioca i sanitetskog psa.
FCI KLASIFIKACIJA: FCI grupa 6 - Goniči, krvosljednici i srodne pasmine. Sekcija 3 - Društveni psi i psi za pratnju. Bez radnog ispita.
KRATAK POVIJESNI PREGLED: Podrjetlo je sve do danas nejasno i samo na pretpostavkama zasnovano. Najraniji konkretni nagovještaji potječu sa slika talijanskih slikara 16. stoljeća. Slike na grobovima starih egipatskih faraona, koje odgovaraju kopijama na portretima iz srednjeg vijeka, daju naslutiti da je dalmatinac star nekoliko tisuća godina. Iz ovih predanja može se izvesti ozbiljan zaključak, da se dalmatinčevo porijeklo nalazi u prostoru Sredozemlja. U djelu, što ga je 1792. godine objavio Thomas Bewick, nalazi se dalmatinčev opis i njegov crtež. Bewick ga obilježava kao "The Dalmatian or Coach dog". Prvi standard sastavio je godine 1882. Englez po imenu Vero Shaw. Ovaj je standard bio godine 1890. prihvaćen kao službeni standard.
OPĆI IZGLED Dalmatinski pas je upadljivo pjegast, mišičav i živahan pas. Simetričan je u svojim konturama, lišen grubosti i nezgrapnosti i kadar je brzo trčati velikom istrajnošću.
VAŽNE PROPORCIJE Dužina tijela : visina u grebenu = približno 10 : 9. Dužina lubanje : dužina njuške = 1 : 1.
PONAŠANJE I KARAKTER Simpatično biće, prijazno, nije plašljiv ili suzdržan, lišen je svakog oblika nervoze i agresivnosti.
GLAVA I LUBANJA Glava ima dobru dužinu. Lubanja mora biti pljosnata, među ušima najšire, a na sljepoočnicama lijepo oblikovana. Bore nisu poželjne. Mora imati jasan stop.
Njuška: Njuška je dugačka i kepka i ne smije biti zašiljena.
Labrnje: Labrnje moraju tijesno nalijegati na vilice, a ne biti obješene preko njih. Ako su pjege crne, nos je uvijek crn, a ako su smeđe, nos je isto tako smeđ.
Čeljusti i zubi: Jake čeljusti sa savršenim, pravilnim i cjelovitim zubalom u obliku škara. Zubi su pravilnih proporcija i naglašene bjeline.
OČI Oči moraju biti srednje veličine i razmak među njima ne treba biti suviše velik, nego umjeren; moraju biti okrugle, bistre i sjajne, inteligentnog izraza. Vrsta s crnim pjegama mora imati tamne oči, a ona s smeđim pjegama, oči jantarove boje. Očni rub kod crnopjegastih je općenito crn, a kod vrsta s smeđim pjegama općenito smeđ.
UŠI Uši su smještene visoko, srednje veličine i prilično široke u produžetku. Priljubljene uz glavu, one se postepeno sužavaju do njihovog zaobljenog vrška. Njihova je struktura fi na i tanka i osuta mnogobrojnim pjegama.
VRAT Neka bude umjerene dužine, ispupčen i lagan. On se mora u pravcu glave sužavati i ne smije imati nikakvoga podgušnjaka
TRUP Prsa moraju biti duboka i široka.
  Rebra: lijepo izbočena.
  Greben: lijepa oblika.
  Leđa: snažna i ravna.
  Slabine: mišićave i lagano izbočene.
  Donja linija: dobro uvučen trbuh.
REP Seže otprilike do kvrge na skočnom zglobu, snažan na početku i prema kraju, sužavajući se ravnomjerno i nipošto grubo. Treba biti smješten niti suviše visoko, niti suviše nisko. Gore lagano savinut, ali nipošto uvijen. Poželjne su pjege.
UDOVI Prednje noge: Ramena moraju biti lagano nagnuta, lijepo oblikovanai mišičava. Laktovi moraju biti tijesno priljubljeni uz tijelo. Prednje noge su sasvim uspravne, veoma košćate i jake, ali moraju biti elastične.
  Stražnje noge: Mišiči su jako razvijeni i dobro uočljivi. Zglobovi koljena su razvijeni. Noge su paralelne, gledane odostraga.
ŠAPE Okrugle, čvrste s ispupčenim prstima (mačje šape) o okruglim, žilavim, elastičnim jastučićima. Nokti na prstimasu crni ili bijeli kod crnopjegaste pigmentacije, odnosno, smeđi ili bijeli kod smeđe pigmentacije.
KRETANJE On se kreće potpuno slobodno, ravnomjerno, snažno, ritmički grabeći korak. Gledano straga, noge se kreću paralelno, stražnja noga hoda tragom prednje noge. Kratki koraci i ubrzani pokreti s visokim dizanjem prednjih nogu su pogrešni (nepravilni).
DLAKA Kratka, tvrda, gusta, glatka i sjajna.
BOJA Temeljna boja je čisto bijela. Tamno crne pjege pri crnoj pigmentaciji i smeđe poput boje kože kod smeđe pigmentacije. Pjege ne smiju prelaziti jedna u drugu. Moraju biti okrugle i pravilno raposređene. Pjege po tijelu u prosjeku moraju imati promjer od 2 do 3 cm. Pjege po glavi, repu i na dijelovina tijela moraju biti manje.
VISINA /TEŽINA Sklad proporcija ima neobično važno znaćenje.
  Idealna visina: Mužjaci: 56-61 cm Ženke: 54-59 cm.
  Idealna težina: Mužjaci: oko 27 kilograma; ženke: oko 24 kg.
GREŠKE Svako odstupanje od prije navedenih točaka mora se smatrati greškom, koju bi trebalo procijeniti (vrednovati) u točnom odnosu prema veličini odstupanja.
  posvjetljivanje pjega (privremeno prosvjetljivanje crnih pjega)
ISKLJUčUJUćE GREŠKE • agresivnost ili plašljivost;
  • predgrozavajuće ili podgrizavajuće zubalo;
  • entropija (unutra okrenuti očni kapci); ektropija (prevtranje očnih kapaka);
  • mutno oko, oči različitih boja (heterokromija);
  • plavo oko;
  • gluhoća;
  • tri boje (crne i smeđe pjege na istom psu);
  • pjege boje limuna, odnosno brončane boje;
  • izraženo plašljivo ili agresivno ponašanje.
  Svaki pas koji pokazuje bilo kakve fi zičke nedostatke ili netipično ponašanje bit će diskvalifi ciran.
Napomena Mužjaci moraju imati normalno razvijene testise, potpuno spuštene u skrotum.
PREPORUKA Kako bi se smanjia učestalost pojave gluhoće kod dalmatinskih pasa(20-30%):
  • djelomično ili potpuno gluhi dalmatinski psi, kao i oni s plavim očima ne smiju biti korišteni za uzgoj
  • psi s jače izraženim pjegama oko očiju (monokl) ili na drugim dijelovima tijela mogu biti korišteni za uzgoj
  • poželjni su psi s pigmentacijom na skrotumu


 

 

 

 
 

Copyright ©2010
Hrvatski kinološki savez
All rights reserved

 

Izrada: @ureus informatika