Hrvatski Kinološki Savez - Ilica 61, 10000 Zagreb; tel: +385 (0)1 48 46 124; +385 (0)1 48 46 125; +385 (0)1 48 46 126; fax: +385 (0)1 48 15 356; e-mail: hks@hks.hr


Hrvatski Kinološki Savez - Ilica 61, 10000 Zagreb; tel: +385 (0)1 48 46 124; +385 (0)1 48 46 125; +385 (0)1 48 46 126; fax: +385 (0)1 48 15 356; e-mail: hks@hks.hr
 

 


Hrvatski ovčar bio je prisutan u životu hrvatskih plemena kad su se doselila u 7. stoljeću te je sve odonda do današnjeg dana uzgajan u svojem prvotnom obliku. Povijesni dokumenti iz Đakovačke biskupije iz 14., 15. i 16. stoljeća potvrđuju autentičnost njegove hrvatske autohtonosti kao i nepromijenjenost njegovog izgleda kroz stoljeća. Stabilnog je karaktera, živahnog i okretnog temperamenta. Poslušan je i odan svojem gospodaru, neumoran u radu, poznat po svojoj pokretnosti. Njegova prvobitna uloga je čuvanje stoke iako je također i pouzdan pas čuvar i odličan pas za dvorište. Slika hrvatskog ovčara kako prati seljačka kola je uobičajen prizor. Uvršten je u FCI skupinu I, a standard pasmine je prihvaćen 1969. Njegovo čvrsto, zbijeno, proporcionalno tijelo pokriveno je obilnim krznom od guste, blago valovite, crne dlake srednje duljine, s time da je dlaka kraća po glavi i donjem dijelu nogu. Često se rađa bez repa. Tamne oči koje jasno gledaju uokolo, pojačavaju njegov inteligentni izraz. U posljednje vrijeme koristi ga se i u natjecanjima u agilityju, što samo potvrđuje sposobnosti kojima ga se može obučiti.

porijeklo Hrvatska
Datum objavljivanja važećeg standarda 23.06.1969.
UPOTREBA Iako je naročito razvijen njegov instinkt pastirskog psa, može se dobro koristiti i kao pas čuvar.
FCI KLASIFIKACIJA: Skupina 1 - Pastirski psi (s izuzetkom švicarskih planinskih pasa) Sekcija 1 - Ovčarski psi. Bez radnog ispita.
OPĆI IZGLED Visina hrvatskog ovčara nalazi se na donjoj granici srednje velikih pasa. Njegova osnovna boja je crna; kratka dlaka na glavi i na udovima karakteristično su obilježje pasmine.
VAŽNE PROPORCIJE Duljina tijela nadmašuje visinu na grebenu za oko 10%, tako da je silueta tijela prilično pravokutna.
PONAŠANJE I KARAKTER Visina hrvatskog ovčara nalazi se na donjoj granici srednje velikih pasa. Njegova osnovna boja je crna; kratka dlaka na glavi i na udovima karakteristično su obilježje pasmine.
GLAVA  
općenito Glava je klinastog oblika i razmjerno lagana; duljina gubice se odnosi prema duljini lubanje u omjeru 9 : 11; ukupna duljina glave iznosi oko 20 cm.
Lubanja Sužavajući se prelazi u gubicu; obrvni lukovi nisu vrlo razvijeni; obrazi su zaobljeni; ali ukupno gledajući glava je suha; čeona brazda nije naglašena; gledano odozgo lubanja je ovalna; zatiljni greben može biti istaknut.
Stop Slabo izražen.
PREDIO LICA:  
Njuška: Uvijek je crna i ne strši preko prednjeg ruba gubice.
Gubica: Ona je suha; nosnik je, gledano iz profi la, ravan i nastavlja se na gornji dio lubanje u obliku klina; donja ��eljust nalazi se u dobrom odnosu prema gubici tako da ova ne izgleda ni suviše šiljasto ni tupasto.
Usne: One su tanke, napete i elastične s dobro zatvorenim kutovima usana; vidljiva sluznica usana je crna.
Zubi: Dobro razvijeni zubi sa škarastim zagrizom; kliještasto zubalo je dozvoljeno, no nepoželjno; potpuno zubalo.
Oči: Kestenasto-smeđe do crne; srednje velike; bademastog oblika; živahnog izraza; os otvora između kapaka ne stoji koso; kapci su priljubljeni i tamno pigmentirani.
Uši: Trokutaste; napola ili potpuno uspravljene; srednje duge i nasađene malo sa strane; uspravne uši su poželjne; kupiranje nije dozvoljeno
VRAT: U odnosu na leđnu liniju vrat stoji koso; njegova gornja i donja linija teku ravno; umjereno je dug, širok, mišićav, zaobljen, ali ne prejako; koža je bez nabora i gusto odlakana.
TIJELO:  
Greben: Nije isturen; prijelaz od predjela vrata k leđima je postupan i jedva zamjetan.
LeĐa: Kratka, mišićava.
Predio slabina: Kratak i mišićav.
Sapi: Srednje duge, blago nakošene, mišićave i znatne širine.
Prsa: Srednje duga, vrlo široka i duboka sa zaobljenim rebrima; predprsje nije jako naglašeno; linija predprsja prelazi u donju liniju vrata.
Trbuh: Blago usukan; popunjene, čvrste trbušne slabine.
REP: Umjereno visoko nasađen; njegova dlaka je duga i gusta; u stanju mirovanja rep je nošen nisko ili u visini leđne linije; kada je pas pozoran, nošen je iznad leđne linije; štenad može biti rođena bez repa ili ih se tako kupira da rep kod odraslog psa nije dulji od 4 cm.
UDOVI:  
Prednji udovi: Prednji udovi su ravni i, gledano sprijeda, paralelni; kutovi zglobova prilično su otvoreni, što ima za posljedicu prilično strmi stav; udovi su srednje dugi; ramena su neznatno nagnuta, srednje duga i mišićava; nadlaktice su razmjerno kratke; podlaktice su duge i mišićave; lagan kostur. Prednje šaplje je suho i jedva istaknuto; prednje došaplje ne stoji potpuno uspravno; prednje šape su male i blago duguljastog oblika; prsti su tijesno priljubljeni, nokti crni ili sivi, jastučići su čvrsti.
Stražnji udovi: Zglobovi stražnjih udova imaju prilično otvorene kutove; gledano straga udovi su paralelni; potkoljenice su prilično duge, a skočni zglobovi su nisko smješteni; natkoljenice su umjereno široke i mišićave; skočni zglobovi su suhi, dobro razvijeni i imaju umjereno otvorene kutove. Stražnje šape nalikuju na prednje, međutim nešto su duguljastije. Peti prsti trebaju se odstraniti.
HOD : Poželjan način hoda je kas; on je umjereno izdašan.
DLAKA:  
Kakvoća dlake: Na leđima dlaka je duga 7–14 cm; predio lica je uvijek pokriven kratkom dlakom; na vanjskoj strani ušiju dlaka je kratka, a na njihovoj unutarnjoj strani dulja; na stražnjoj strani prednjih nogu nosi dugu dlaku (rese) koja seže do šaplja; stražnji udovi su pokriveni resama do skočnih zglobova (gaće). Dlaka je razmjerno meka, valovita ili čak kovrčava; nikada ne smije biti vunasta. Poddlaka mora biti gusta.
Boja dlake: Osnovna boja je crna; poneka bijela oznaka je dozvoljena; na glavi, tijelu i repu bijele oznake nisu dozvoljene, ali jesu ispod grla, na i ispod prsa; bijele oznake na prstima ili šapama su dozvoljene, ali nepoželjne. Bijele čarape umanjuju ocjenu oblika.
VISINA: Visina tijela kod mužjaka i ženki varira između 40 i 50 cm.
GREŠKE: Svako odstupanje od gore navedenih to��aka mora se smatrati greškom, penalizacija koje će biti srazmjerna stupnju odstupanja.
  • Svaka druga pigmentacija njuške koja nije crna.
  • Nedostatak više od dva PM 1.
  • Predgriz ili podgriz.
  • Svijetle oči ili albino psi.
  • Obješene uši.
  • Potpuno vunasta ili preduga dlaka.
  • Duga dlaka u predjelu lica.
  • Bijele oznake na glavi, tijelu ili repu.
  • Visina iznad 50 cm i ispod 40 cm.
  • poželjni su psi s pigmentacijom na skrotumu
PRIMJEDBA: Mužjaci moraju posjedovati dva na očigled normalno razvijena testisa, koji se u potpunosti nalaze u skrotumu.

 

 

 

 
 

Copyright ©2010
Hrvatski kinološki savez
All rights reserved

 

Izrada: @ureus informatika